Skip to main content

”Vi er kun lige begyndt!”

Simon Melhus

By Simon Melhus

februar 15, 2024

Danser med Drenge er tilbage på landevejen med to nye plader i bagagen. Sangskriver og kapelmester Klaus Kjellerup og forsanger Ida Ambrose fortæller i interview om Danser med Drenges musikalske udvikling, og hvordan bandet i 2023 rejste sig fra asken som fugl Føniks med Ambrose i front.

”Vi er i gang med at tilbagetage gammelt land og erobre nyt på en gang,” fortæller Klaus Kjellerup med begejstring i stemmen.

”Men jeg ved ikke om det lykkedes. Efter Rie (Rasmussen red.) forlod bandet, var der helt sikkert en del af vores fans som forsvandt med hende. De troede det var slut med Danser med Drenge, og det har vi hørt mange gange gennem årene, men vi svarer altid: Vi er kun lige begyndt!” griner han.

Rie Rasmussen forlod i 2020 Danser med Drenge efter 25 år, fordi hun ville være solo artist. Kort tid efter overtog Ida Ambrose, der startede sin egen musikalske karriere som rapper tilbage i 2001, og har siden udgivet musik i eget navn, og som den ene halvdel af duoen IdaAida:

”Ida har en stor klang. Hver eneste gang hun åbner munden, så lyder det godt. Men først og fremmest er Ida bare en fed person. Hun får alt og alle til at lyse op, så snart hun træder ind i lokalet,” siger Kjellerup, og smiler hen til Ida, der heller ikke kan lade vær med at smile.

Fra vestegnens betonblokke til de nordlige forstæder

Ida Ambrose er ikke som de andre medlemmer i Danser med Drenge. Det slår Klaus Kjellerup fast:

”Vi er en flok middelklasse unger fra de nordlige forstæder. Ida er en del af arbejderklassen fra Vestegnen. Hun er opvokset med en enlig mor og to brødre i en lejlighed i den fattigste del af Sjælland. Mens vi andre rendte rundt og havde det sjovt med Tøsedrengene i 1980’erne, kæmpende Ida’s mor for at få hverdagen til at hænge sammen.”

Vestegnen er et hårdt område vest for København som blandt andre Suspekt og Tessa ofte fortæller om i deres musik. De gennemgående temaer i deres historier om vestegnen er kolde betonblokke, kriminalitet, pumpede drenge og boss bitches:

”Jeg tænker jo egentlig ikke selv på min opvækst som særligt barsk. Men jeg havde selvfølgelig ikke de samme muligheder som mange andre,” fortæller Ida Ambrose.

Ida Ambrose, live med Danser med Drenge, 2023. Foto: Claus Peuckert

”Vi havde ikke råd til ferie. Men min mor mente alligevel, at vi skulle på ferie. Det blev til en årlig færgetur til Tyskland og tilbage. Aldrig med overnatning, blot en tur frem og tilbage med færgen. Jeg husker det som nogle fantastiske ture. Det er først senere i livet, det er gået op for mig, at de andre i skolen ikke så det som ferie.”

Klaus Kjellerup: ”Ida har en gribende historie, og det sniger sig i den grad ind i musikken. Der er så meget inspiration at hente i hende. Hun rummer alle de værdier, som Danser med Drenge også står for. Hun har et positivt sind, og så arbejder hun hårdt.”

Dansemusik med en snert af Beethoven + lidt Andreas Odbjerg

Før Danser med Drenge var der Tøsedrengene – et ambitiøst projekt med Klaus Kjellerup og barndomsvennen Henrik Stanley Møller i spidsen:

”Vi havde en idé om at lave reggae på dansk. I 70’erne var der ingen i Danmark der anede hvad reggae var. Så vi ville være de første, det var vores mission,” fortæller Kjellerup, og uddyber:

”Tøsedrengene var de første ubehjælpsomme skridt med reggae på dansk. Det blev mod forventning en kæmpe succes. Men vi gik hver til sit efter nogle gode år, og derefter var det tid til noget andet. Noget helt andet. Det blev til Danser med Drenge for mit vedkommende.”

Hvad var den oprindelige idé bag Danser med Drenge?

Klaus Kjellerup: ”Danser med Drenge er ikke reggae som Tøsedrengene, selvom der sniger sig lidt af det ind her og der. DmD drejer sig om teksterne. Tekster som kan være alvorlige og dybsindige, men også pjattede og sjove. DmD var og er historier om det virkelige liv. Et dansk musikprojekt med tekster der har mening.”

Ida Ambrose: ”Historier som også altid har talt til mig. Der var ikke mange mørke børn i Danmark i midt 80’erne, hvilket medførte en slags opmærksomhed, man helst ikke vil have. Der ramte en sang som Hvorlænge vil du ydmyge dig mig, jeg følte den sang talte til mig. Den gav mig en form for styrke, når jeg blev mobbet.”

I marts 2023 udsendte I jeres første studiealbum i fem år. Hvordan adskiller musikken her sig fra tidligere udgivelser?

Klaus Kjellerup: ”Giv slip nu stritter i mange retninger musikalsk ligesom vores andre albums. Alle sangene har karakter, de gemmer sig ikke væk. Og albummet er en milepæl for os, fordi det er første album med Ida. Pladen repræsenterer det nye. Det er her, vi er nu.”

Ida Ambrose: ”Det er også et album styret af tilfældigheder. To af numrene kom ud af tilfældigheder. Først Pianomand, som bare er en fantastisk sang. Den kom ind fra siden ud af det blå. Og så Spring ud, som er en gammel sang fra 1983 fra Klaus’ solokarriere. Den kom tilfældigt frem på min Spotify playliste, og så måtte jeg have den med. Klaus var ikke meget for det i starten, men det endte med at blive den sidste tilføjelse til pladen.” 

Klaus Kjellerup: ”Man skal være opmærksom på, at tilfældigheder skal have lov til at styre, når man laver musik. Det stiller store krav til, at man holder øjne og ører åbne. Musikken i DmD er oftest hvad jeg bliver inspireret af, og hvad jeg kan lide. Jeg lytter meget til klassisk musik, og prøver at få lidt den skønhed ind i DmD. Derudover er jeg meget på YouTube, hvor jeg ser hvad andre lytter til. Det kan være Andreas Odbjerg, ham forstår jeg godt hvorfor folk kan lide. Det præger også musikken. Derudover prøver vi med gospel, fordi det er Ida meget glad for.”

Tøsedrengene 1979. Fra venstre: Aage Hagen, Jan Sivertsen, Klaus Kjellerup, Michael Bruun & Henrik Stanley Møller.

Positiv energi og gode samtaler

Hvad byder fremtiden på for Danser med Drenge?

Klaus Kjellerup: ”En masse gode koncerter! DmD er tilbage på landevejen, og vi vil prøve at hæve stemningen. Til vores koncerter vil vi gerne give folk et afbræk fra verdens rædsler. Der er meget at være ked af i dag, når man kigger ud i verden. Det får folk lov til at slippe til vores koncerter.”

Klaus Kjellerup, 2023. Foto: Claus Peuckert.

Ida Ambrose: ”Både Klaus og jeg får mange beskeder fra gamle fans, som er vildt glade for at musikken stadig bevares. Og at de nu kan høre min version af de mange hits blive bragt til live igen.”

Hvordan har den eksisterende fanbase taget imod dig som ny sanger?

Ida Ambrose: ”Overraskende godt. Jeg kan jo sagtens sætte mig i deres sted, det er svært med en så markant udskiftning. Men de har givet mig en chance, de er kommet til vores koncerter, og mange har jeg talt med efterfølgende. Alle har været vildt søde, selv de skeptiske.”

Hvordan har det påvirket dig som sanger i Danser med Drenge?

Ida Ambrose: ”Jeg er meget mere selvsikker i dag! Jeg havde mange nerver på ved de første koncerter. Vi skulle lige rystes sammen. Vi er blevet mere sammenspillet og homogene som orkester.”

Hvad håber du fremtiden bringer for DmD?

Ida Ambrose: ”Mange flere koncerter med positiv energi. DmD er stærkest live, det kan i min optik hurtigt blive for kunstigt i et studie. Så jeg ser frem til en masse koncerter. Og mange flere gode samtaler med folk efter koncerten.”

Til toppen