Skip to main content

“Det er den barske verden set i børnehøjde. Folk griner og inderst inde græder de”

Simon Melhus

By Simon Melhus

april 23, 2024

I 1989 arbejdede skuespiller og sangerinde Trine Gadeberg som pædagogmedhjælper, og hver eneste dag opsnappede hun små guldkorn fra børnene i institutionen. Det blev den spæde start på ’fem og en halv-år gamle’ Pelle, en dreng der forholder sig åbenlyst til verden omkring ham. I år er Gadeberg klar med sit andet one-child show Skibet er ladet med Pelle.

”Der er mange der kan nikke genkendende til en lille dreng på fem og et halvt år. Det er en sjov alder hvor ting begynder at falde på plads og der bliver stillet mange spørgsmål til hvorfor dit og hvorfor dat,” fortæller Trine Gadeberg, da vi møder hende bag scenen på Esbjerg Musikhus i forbindelse med Esbjerg Revyen.

”Min erfaring som entertainer er, særligt når vi har med humor at gøre, at folk enten skal kunne genkende sig selv, eller kunne forestille sig det. Alle kan sagtens forestille sig en lille Pelle.” 

Trine Gadeberg har været aktiv i den danske underholdningsbranche i over tre årtier. Hun debuterede som Maria i teaterstykket The Sound of Music i 1992, og har ikke kigget sig tilbage siden. Multikunstneren har deltaget i samtlige revyer næsten hvert eneste år siden 1996, og dertil har hun haft utallige hovedroller i musicals som My Fair Lady, Nitouche og West Side Story. Hun har optrådt som solist ved flere af landets store koncerter, og mange vil desuden kende hende som Pyt i julekalenderen Nissernes ø. I 2017 vandt hun prisen som Årets Revyforfatter og året efter vandt hun Årets Dirch, blandt andet for rollen som Pelle. Hun er i dag podcast vært på ’Mens vi strikker’ med Ditte Hansen og Christiane G. Koch samt ’Den Hvide Dame’ med hendes mand Kasper Le Fevre, og så er hun i gang med forberedelserne til sit andet Pelle show, der har premiere til oktober.

Pelle karakteren, som vi kender ham, fandt sin form på Kerteminde revyen i 2017, men hans store gennembrud kom i 2020 på Facebook, da den uskyldige drengs nytårstale fik over tre millioner visninger og mere en 70 tusinde delinger:

”Pelle lever i en verden, hvor voksne mennesker har mange meninger om, hvordan livet skal leves og ikke mindst, hvordan landet skal ledes. Pelle er derfor på mange måder et sandhedsvidne i den kyniske verden, vi lever i. Det er den barske verden set i børnehøjde. Folk griner og inderst inde græder de.”

Der er børn til stede!

Siden 2020 er det gået stærkt for Pelle på ’fem og en halv-år’. Karakteren er i dag et kæmpe fænomen på de sociale medier, hvor 114 tusinde danskere på Facebook følger de små video opdateringer. I 2022 tog hun på landevejen med sit første one-child comedyshow Verden ifølge Pelle, hvor mere end 28.000 mennesker sikrede sig en billet. I 2023 udgav hun en Pelle julekalender på Facebook, der hver dag fik i omegnen af 2000 reaktioner og 1500 kommentarer. I 2024 er hun klar med opfølgeren til Verden ifølge Pelle.

Du har fundet på mange forskellige karakterer i løbet af din karriere, men Pelle er den eneste som har fået et selvstændigt show. Hvorfor er Pelle særlig?

”Fordi Pelle med sin barnlige sødme kan sige nogle ting fra den indre svinehund. Verden vil sikkert se så meget anderledes ud, hvis vi lytter til børns logik. Tonen har ikke før været så modbydelig og hård blandt voksne, som den er lige nu, og det forholder Pelle sig helt barnligt og åbenlyst til.”

Hvordan vil du beskrive Pelle, hvis man ikke kender til ham på forhånd?

”En lille dreng på 5 og et halvt år med store ører, som dermed hører alt hvad de voksne taler om. Han er kær og nuttet, og derfor er det så ubeskriveligt hvad der kommer ud af munden på ham. Vi hører tit sætningen; der er børn til stede. Det barn er Pelle.”

Hvad kunne Pelle eksempelvis overhøre?

”Jamen kunne det være hans far og mor der taler om Ruslands krig mod Ukraine, og hvordan hans far nok skulle vise, hvad han ville gøre ved Putin, hvis han ikke var hjemme på sofaen,” fortæller Gadeberg, hvorefter hun rejser sig fra stolen, rømmer sig og hæver stemmen:

”Hvis der bliver mere pis fra Putin, den åndsvage lille fattigmands Napoleon og fritids-hacker, så skal jeg personligt stikke en finger i øjet på ham, og proppe ham op i hans egen benet koldkrigsrøv, som en omvendt babushka dukke, og spille ’En Enkelt Sang Om Frihed’ så højt, at hans fede hamsterkinder eksploderer!”

Det nye show hedder Skibet er ladet med Pelle. Kan du sige noget om, hvad publikum kan forvente?

”Når publikum er ombord i teatersalen, så kan de forvente, udover Pelle, at få et gensyn med Inger-lise og en masse musikalsk og humørfyldt underholdning. Karina von der Kleinpattern dukker også op, og Svolle skal igen forsøge at styre skibet og alle de forpligtigelser der følger med i at være kaptajn.”

Selvgjort er velgjort

Det er svært at forklare præcis, hvad man går ind til, når man skal se et Pelle show. Pelle er som karakter født ud af revyen, men showet er ikke en revy. Der er sang og dans, men det er ikke en koncert eller musical. Trine er alene på scenen, men det er ikke stand-up. Showet bevæger sig gnidningsfrit mellem de mange genrer med ét gennemgående element:

”Humor,” udbryder Gadeberg, idet hun flyver fra sædet på stolen og op på ryglænet:

”Det er dejligt at grine, men allerbedst at grine sammen. Det er også dejligt at blive rørt af musik. Derfor er et Pelle show en mulighed for, både at få rørt lattermusklerne, men også en mulighed for at blive forført af god musik og andre musikalske og finurlige indslag.”

Hvad adskiller Skibet er ladet med Pelle fra andre forestillinger?

”At der ikke er andre på scenen end mig. Det er et lille maraton løb hver gang. Jeg har op imod 15 tøjskift som jeg skal nå i løbet af en forestilling, uden at publikum keder sig. Det er klart den største udfordring. At nå hvert eneste tøjskifte, og omstille sig til den næste karakter. Og at drikke vand!”

Hvorfor ikke involvere andre skuespillere?

”Det vil jeg ikke udsætte dem for,” siger hun med et grin, og fortsætter:

”Det er et one-child show! Det er udfordrende, men jeg elsker udfordringer. Jeg er typen der bliver ved med at sidde med ting der er flettet totalt ind i hinanden, til de ikke er flettet ind i hinanden mere. Jeg har verdens største tålmodighed, hvis jeg står overfor en svær udfordring.”

Hvordan forbereder du dig til en forestilling fysisk og mentalt?

”Ofte løber jeg en tur i de byer, vi besøger. Ellers svinger jeg med et par kettlebells, jeg altid har med på turné.”

Hvordan omstiller du fra karakter til karakter?

”Det sker på få sekunder, idet jeg tager næste kostume på. Det skal gå hurtigt, så jeg kravler så at sige ind i tøjet.”

Hvad driver dig som skuespiller og kunstner til at skabe karakterer som Pelle og gennemføre mere end 30 one-child maraton shows i hele landet?

”Lysten til at underholde, tænker jeg. Jeg vil gerne give folk en dejlig aften, hvor jeg med mit humør og mine humoristiske takes på livet måske kan skabe en stund, hvor man som publikum bare kan være.”

Trine Gadeberg turnerer i hele landet med Skibet er ladet med Pelle fra den 3. oktober 2024 frem til den 21. november 2024. Læs mere på www.jeghedderpelle.dk.

Til toppen