Skip to main content

Mikkel ‘Ørva’ Håkonsson står bag gendannelsen af Kim Larsens originale band: “Det er en følelse af at bygge noget op. Jeg har fået en idé, og nu vokser den”

Simon Melhus

By Simon Melhus

januar 05, 2024

Da Mikkel ‘Ørva’ Håkonsson kom med i Kim Larsens band Bellami i 1990, trådte han ind i et stort og velsmurt maskineri. Det var præcis hvad den dengang 22årige musiker havde brug for, og i dag deler han sin erfaring med dansk musiks største ikon via genforeningen af det originale backingband.

Året er 1990. Det er vinter, det er vådt og koldt, og Mikkel Håkonsson – bedre kendt som ‘Ørva’ kæmper for at få tilværelsen til at hænge sammen som musiker:

”Umiddelbart inden Bellami spillede jeg med Master Fatman, og derudover deltog jeg i jam sessions overalt i København. Så havde jeg også et lille partyband kørende. Jeg sagde ja til alt, for at komme i kontakt med så mange mennesker i branchen som muligt,” fortæller Ørva.

Et enkelt opkald ændrede hans liv:

”Jeg så i avisen, at Peter Ingemann og Per Rasmussen havde forladt Bellami. Det stod på spisesedlerne fra BT og Ekstrabladet rundt omkring i byen. Rygterne i branchen gik allerede dengang på, at Bellami var et band med høj disciplin. De øvede som vanvittige, og Larsen blev aldrig træt. Folk omkring mig sagde, at jeg var oplagt til Bellami, men det troede jeg sgu ikke engang selv på. Men få dage senere ringede telefonen, det var Kim der med sin flabede ærkekøbenhavnske stemme sagde: »Hvad så Ørva, skal du ikke være med i mit band?«”

Kort tid efter befandt Ørva sig midt i, hvad han kun kan beskrive som orkanens øje af dansk popmusik, bedre kendt som Kim Larsen ApS:

”Man tog en elevator nede fra gaden op på fjerde sal. Den fornemmelse … første gang jeg trådte ind ad døren, havde jeg en klar fornemmelse af, at det her var helt rigtigt for mig. Der var Gasolin-plakater på væggene, guitarforstærkere og instrumenter alle vegne, billeder fra hele Larsens danske karriere og hans tur til USA. Her havde Kim Larsen & Bellami øvelokale, studie, værksted og lager. Det var en voldsom energi, der væltede ind over mig. Det var magisk. Her blev ting omsat til handling, og det tændte en ild i mig. Jeg var på det her tidspunkt så led og ked af, at ting var svære at få til at fungere. Pludselig blev jeg del af ustoppeligt diesellokomotiv!”

Valgflæsk og Tomme Løfter på Hackenbusch

Fra det øjeblik gik det stærkt. Ørva fik til opgave at lytte 8-10 numre af fra de tidligere udgivelser, hvorefter den unge musiker skulle ’varmes op’:

”Vi spillede hemmelige jobs i København, et enkelt af dem på værtshuset Hackenbusch på Vesterbrogade, lige ved Medley Studiet. Koncerterne måtte ikke vække for meget opsigt, så vi hed ikke Kim Larsen & Bellami, men i stedet Valgflæsk og Tomme Løfter – det var jo valgår,” fortæller Ørva med et smil.

Var det en form for optagelsesprøve?

”Ja, det kan man godt sige. Men i den her branche handler det meget mere om kemi. Kan du spille? Så er du 5% i mål, resten handler om at se hinanden i øjnene. Så får man hurtigt en fornemmelse af, hvorvidt man skal spille sammen.”

Hvordan vil du beskrive det fællesskab, du blev en del af?

”Som svaret på mine bønner. Bellami var en unikt sammenspillet band, de havde en ro og seriøsitet over sig. Det var den effekt Kim havde på os. Han var meget metodisk i sin sangskrivning, alt skulle testes og afprøves. Hver eneste Kim Larsen sang har nok været igennem en 10-12 forskellige versioner i øvelokalet. Der blev arbejdet seriøst med materialet.”

Er der forskel på Bellami og Larsens efterfølgende to bands Bellstar og Kjukken?

”Kim Larsens personlighed skinner selvfølgelig igennem på det hele. Men Bellstar havde en violin med, så musikken fik lidt mere tjuhej og en svingom over sig, som man kender det fra folkrock. Kjukken er et gedigent rockband uden alt for meget pis. Bellami er, for mig, lyden af en bodega. Det er en slags dansktop, men med en anden lyd end de andre. Det er, i mangel af et bedre ord, den fede jukebox lyd.”

Er det en lyd, du og Hans Fagt har taget med ind i Bellami anno 2024?

”Klart. Den fællesviden, som Hans og jeg sidder med, om Larsens måde at skrive musik på, Larsens metodik så at sige. Den bruger vi i dag. Hvordan gør vi det her igen? Hans og jeg har hver vores oplevelse og erfaringer med Kim Larsen, og dem bruger vi i stor stil i øvelokalet. Bellami handler om følelser. Bellami er en tanke om libertineren og skønånden Larsen, som vi kendte ham.”

Grand slam, thank you ma’am!

I 2022 gendanner Ørva og Hans Fagt Bellami, men idéen opstod hos Ørva længe før det:

”Efter Bellami gik i opløsning tog Hans kraftigt afstand fra at spille Larsens sange, men jeg havde det anderledes. Jeg har arbejdet med en masse Kim Larsen kloner og kopier gennem tiden, hvor jeg altid har forsøgt at bruge min viden om den tid.”

Hvorfor følte du Bellami burde optræde igen?

”Jamen i virkeligheden var min oprindelige tanke ikke at gendanne Bellami, så langt var jeg slet ikke i mit hoved. Musikken og navnet tilhørte jo en anden tid. Men efter Kims død gav Hans udtryk for, at han var klar. Og så tog det fart.”

Hvordan er det så at være tilbage med Bellami?

”Det er en følelse af at bygge noget op. Jeg har fået en idé, og nu vokser den. I 1990 kom jeg ind i en eksisterende produktion, men i dag er det omvendt. Det her projekt er kun lige startet, og mange kender ikke Bellami i dag. Folk kender Kim Larsen, men de ved ikke præcis hvem vi er. Derfor føles det hele utrolig nyt.”

Mikkel ‘Ørva’ Håkonsson, 2022.

Hvad bringer ’Lune’ Carlsen til bordet som den nye frontmand?

”Han er blevet en ægte rock n’ roll stjerne. Vi var nervøse i starten, men vi har arbejdet benhårdt på vores lyd og dynamik. Vi kan stadig udvikle os endnu mere, men vi har i den grad flyttet os. Den kraftfulde følelse jeg havde med Bellami for over 30 år siden er tilbage. Det er følelsen af at styre en jumbojet.”

Kan du beskrive Bellami anno 2024 med ét ord?

”Hitparade! En Grand slam, thank you ma’am! Vi spiller de sange, der betyder mest for vores publikum og os selv. En filtrering af det vi tænker er det bedste af det bedste, og som repræsenterer Kim Larsen. Og vi gør det med samme musikalske disciplin og håndværk som Larsen står for.”

Læs mere om Bellami her: https://bellami.nu/

Bellami, 2023. Fra venstre: Martin Finding, Jan “Lune” Carlsen, Hans Fagt, Mikkel “Ørva” Håkonsson & Jon Pold.
Til toppen