Skip to main content

Sissel Kyrkjebø vil aldrig undvære den danske juleturné: “Det er min før-juls tradition”

Simon Melhus

By Simon Melhus

oktober 18, 2023

Den første koncert under navnet Sissels Jul fandt sted i 2013, men Sissel Kyrkjebø har optrådt med julekoncerter siden 1989. Den norske sangerinde trækker fulde huse i hele Skandinavien, og med god grund. Hendes krystalklare stemme og varme person tryllebinder publikum, hvor hun i Danmark især har gjort sig bemærket med Sissels Jul. Vi har talt med Sissel Kyrkjebø om, hvad der gør den klassiske julemusik til noget helt særligt, hvad hun selv lytter til i juletiden, og hvad vi kan forvente til årets koncerter.

“Jul er, for mig, først og fremmest hygge med familien. Det er tid til at slappe af og nyde freden, musikken, den gode mad og drikke, og gåture sammen i det skønne vinterlandskab,” fortæller Sissel Kyrkjebø, der i øjeblikket forbereder årets turné med Sissels Jul:

“Jeg startede med Sissels Jul i 2013 efter to års pause fra musikken, da jeg flyttede tilbage til Norge fra Danmark. I dag er det en turné, jeg aldrig vil være foruden. Musikken er så smuk, og det er en fantastisk tid at møde publikum. Alle har jo samme ønske om at komme i dejlig julestemning.”

Sissels Jul 2023 starter i Norge og Sverige i november, hvorefter hun afslutter sin turné med ni koncerter i Danmark fra den 9. til den 19. december:

“Det er min før-juls tradition.”

Nordiske julesange, amerikanske croonere, jazz og pop

Julemusikken er det perfekte samlingspunkt for familie, venner og alle de man holder af, fordi den ifølge Sissel Kyrkjebø byder på noget for enhver:

“Klassisk julemusik rammer utrolig bredt. Du har den amerikanske crooner musik fra 30’erne, 40’erne og 50’erne, som ofte var tiltænkt musikfilm fra Hollywood. Den musik har vi taget til os i norden. De klassiske nordiske julesange er ikke altid oprindeligt fra de nordiske lande. Nogle af dem har nordisk oprindelse, hvor vi har lånt lidt af hinanden. Ellers kommer meget af den kendte julemusik tilbage fra før 1300-tallet, fra gamle tyske salmer eller klassiske sange af Schubert og Bach som ofte er skrevet på latin. Så har vi popmusikken og den julemusik, vi i dag forbinder med nyere julefilm, de har også fået en særlig plads i vores tradition for julehygge.”

Hvad lytter du selv til op til jul?

“Det er meget forskelligt. I tiden op til jul hører jeg nok mest pop og jazz som Sinatra, Ella Fitzgerald, Elvis og Sarah MacLachlan.”

Er der sange som altid er på dit repertoire til Sissels Jul?

“Jeg skal altid have nogle af de amerikanske crooner julesange med, og så selvfølgelig enkelte af de nordiske sange som O Helga Natt og Glade Jul.”

En unik oplevelse

Selvom Sissel Kyrkjebø har optrådt med julekoncerter i næsten tre årtier, så kører det aldrig bare på rutinen:

“Koncerten er unik hvert år. Der er selvfølgelig enkelte gengangere på sætlisten, men med det kæmpestore repertoire af julesange, er det altid muligt at skabe en ny oplevelse. Jeg har desuden fire suveræne musikere med på scenen, og vi har det altid rigtig sjovt, når vi skal lave koncerten sammen. Det tror jeg, at publikum kan mærke.”

Hvad kan vi forvente til Sissels Jul 2023?

“God musik og sang. I kan forvente nordiske og engelske sange, der er med til at give både vinter- og julestemning. Mange vil kende de fleste sange, men så er der nogle, der måske er nye, eller som er lidt overraskende. Sidste år skrev jeg en ny sang som hedder Wintermorning, som jeg udgav op til turnéen. For mig skal en god koncert have lige dele genkendelse og overraskelse, og så skal den røre og få publikum i godt humør,” fortæller Sissel Kyrkebø, hvorefter hun slutteligt siger:

“Når I forlader salen, vil jeg gerne have, at I føler, at vi oplevede noget sammen til koncerten, som var unikt og kun for jer.”

Sissels Jul 2023 kan opleves i Danmark fra den 9. til den 19. december.
Læs mere – og køb din billet her.

Til toppen