“Jeg har altid sagt kategorisk nej til at spille Kim Larsen numre med andre end Kim Larsen. Men noget i mig ændrede sig efter han døde”
By Simon Melhus
Følelserne er store når Hans Fagt mindes tiden som trommeslager i Bellami, Kim Larsens faste band fra midten af 80’erne og frem til 1993. Den folkekære sanger døde i 2018, hvilket satte et kortvarigt punktum for musikken og sangene som så mange kender og elsker. I hvert fald indtil 2022, hvor Fagt endelig blev overtalt til at gendanne det legendariske orkester, der i dag turnerer aktivt igen.
Syv år, tre albums og mere end tusind koncerter. Det var hvad det blev til for Hans Fagt som trommeslager i Kim Larsens Bellami:
“Vi var som soldaterkammerater. Det var et broderskab med de bedste venner, og sammen havde vi nogle helt fantastiske oplevelser,” fortæller Fagt fra hans studie i Hornbæk.
“Da jeg kommer med i Bellami i 1986, tager vi på den længste turné i norden med Forklædt som voksen. Vi starter den 2. august i Allinge, og efter planen skulle vi spille det sidste job i Vig den 15. november. Men turnéen bliver udvidet med 14 dages ekstra koncerter, så vi fortsætter ind i december. Og dengang var det altså ikke bare med koncerter torsdag, fredag og lørdag. Vi spillede i gennemsnit fem koncerter om ugen, for det var hvad Kims stemme kunne holde til. Fem dage med koncerter, én dags pause, så fem dage med koncerter igen.”
Kim Larsen og Bellami var det mest turnerende band i Danmark op gennem 80’erne med et snit på mellem 170-180 koncerter om året:
“Vi var totalt i øjenhøjde med en sammenhængskraft, ulig noget jeg ellers har oplevet i min karriere som professionel musiker.”
Bellami opløses i 1993, hvorefter Bellstar tager over som Larsens faste band, men efter blot to år bliver de erstattet af Kjukken, som spiller med Kim Larsen frem til hans død:
“Jeg er så taknemmelig for min tid med Bellami. Jeg er siden blevet ringet op af utrolig mange Larsen bands, men jeg har altid sagt kategorisk nej til at spille Kim Larsen numre med andre end Kim Larsen. Men noget i mig ændrede sig efter han døde”
I 2022 gendanner Hans Fagt Bellami med Mikkel Ørva, keyboard spiller i Bellami fra 1990 og frem til de opløses, og Jon Pold, søn af Henning Pold der spillede bas og skrev musik med Kim Larsen gennem 17 år:’
“Jeg ville ikke stille tiden med Kim Larsen og Bellami i et andet lys, ved at spille med folk som ikke forstår sammenholdet og musikken. Os der var med, vi ved hvordan det var. Det er vigtigt.”
En musikalsk åre
De fleste af os er vokset op med Kim Larsen, hvor sange som Papirsklip, Jutlandia og De smukke unge mennesker har været soundtracket til vores liv. Trods protester fra spillemanden selv, er hans sangkunst en del af den danske kulturkanon, hvilket i den grad understreger hvordan musikken er større end bare et øjebliksbillede.
Vidste du allerede dengang, hvor stor Kim Larsen og musikken ville blive?
“Jeg var klar over det ALLE SYV ÅR,” begynder Fagt, og fortsætter:
“Vi mærkede det alle sammen i bandet, og vi værdsatte det i øjeblikket. Kim var så powerful som musiker og menneske. Jeg var vidne til, hvordan nogle af de største sange tog form, og hvordan bemærkninger og spontane idéer i øvelokalet kom med i tekster og musikken. Jeg er dybt taknemmelig for den tid. Hold kæft det var inspirerende!”
Havde I nogen indflydelse på musikken?
“De fleste tror Kim var meget topstyrende, men han var totalt i øjenhøjde. Selvfølgelig havde han veto ret, men den bedste idé vandt altid. Hvis han var så fastlåst i hans idéer, som folk tror, så ville Gasolin, Bellami og Kjukken lyde fuldstændig ens. Men det gør de overhovedet ikke. Musikken er Kims essens kombineret med de soldaterkammerater, han omgav sig med på det givende tidspunkt. Han ville aldrig bestemme det hele.”
Er musikken stadig relevant i dag?
“Ja. Og det vil den også være om 100 år. Det er en kulturel musikalsk åre uden sammenligning. Hvis jeg går en tur på Strøget, og spørger 100 mennesker om de kender de to-tre mest populære Kim Larsen sange, så svarer de alle sammen ja. Det er musik som betyder noget særligt for rigtig mange mennesker. Da Kim døde, gik det op for mig, hvorfor Bellami skal på landevejen igen. Vi kan formidle musikken og fællesskabet som Kim skabte. Det er vores bidrag.”
“Vi ved hvordan musikken skal spilles – og publikum kan høre forskel!”
Siden 2022 har Bellami igen turneret i både Danmark og udlandet:
Hvordan føles det igen at spille den musik, som fyldte så meget for dig gennem flere år?
“Fuldstændig fantastisk! Det er som at være der igen, essensen fra dengang er tilbage. Vi har fået Jan ‘Lune’ Carlsen på som sanger, og han begynder også virkelig at forstå, hvad jeg snakker om, når jeg taler om essensen af Kim Larsen. Det gjorde han ikke i starten, men det gør han nu. Folk siger, at han lyder ligesom Kim, og det gør han da også. Men han synger sangene på sin egen måde. Det vi er nået frem til nu, det er, at essensen, som Jan formidler sangene med, den er fuldstændig spot on! Ingen lyder som Kim, men nu er vi der, hvor folk bliver sendt direkte tilbage til 80’erne og 90’erne, og den tid de elskede, når de hører os spille med Jan.”
Hvad kan Bellami tilbyde den danske musikscene som ingen andre kan?
“Essensen af Kim Larsen. Vi ved hvordan musikken skal spilles – og publikum kan høre forskel. Jeg var til stede i øvelokalet, jeg kan huske hvad Kim sagde, når sangene skulle arrangeres. Vi har en iboende fornemmelse for, hvordan hver eneste sang fra dengang ‘rigtig’ skal spilles. De detaljer gør, at folk genkender musikken på en helt anden måde.”
Hvad kan publikum forvente sig af en Bellami koncert?
“Vores gejst for musikken. Og så vil de opleve en helt særlig følelse, som kun Kim Larsens musik kan give. Vi spillede i Spanien for ikke så længe siden, og der var flere lokale som aldrig har hørt Kim Larsen. Men de blev rørt på præcis samme måde som danskerne blandt publikum. De forstår ikke ordene, men alligevel bliver de rørt. Det siger noget om, hvorfor det er en sangskat. Du behøver ikke kende sangene, musikken kan noget for alle. Det er Kims essens. Og den kan publikum forvente, når de tager til en koncert med Bellami.”